Κουρκουμάς ή Κουρκουμίνη;

Κουρκουμάς ή Κουρκουμίνη;

Ο κουρκουμάς (Turmeric - Τούρμερικ) και η κουρκουμίνη είναι δύο διαφορετικά πράγματα που όμως συχνά συγχέονται ως ένα! Η κουρκουμίνη είναι μόνο μία από τις πολλές (περίπου 200!) δραστικές ουσίες που βρίσκονται στο κουρκουμά. Είναι επίσης η ουσία που έχει τη μεγαλύτερη δημοσιότητα και συχνά μονοπωλεί το ενδιαφέρον: κάτι σαν τον τραγουδιστή σε μία μουσική μπάντα! Η παρομοίωση  είναι σκόπιμη, γιατί όπως ο τραγουδιστής δεν θα ήταν καθόλου εντυπωσιακός χωρίς τον ντράμερ, τον κιθαρίστα και τα άλλα μέλη που τον πλαισιώνουν, έτσι και η κουρκουμίνη είναι ο τραγουδιστής του Κουρκουμά. Είναι το συστατικό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κοινού, των μελετών και των άρθρων,  ωστόσο επισκιάζει την πλήρη ενημέρωση γύρω από την διατροφική αξία του κουρκουμά για την υγεία.
 

Γνωρίζοντας και άλλα συστατικά
Ο κουρκουμάς ή αλλιως κουρκούμη (στα αγγλικά Turmeric), έχει αποτελέσει αντικείμενο αναφοράς πολλών άρθρων και ερευνητικών έργων τα τελευταία χρόνια - και ορθώς φέρει τον χαρακτηρισμό μιας υπερτροφής (superfood). Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κουρκούμη μπορεί μεταξύ άλλων να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών, στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην υποστήριξη της μνήμης και στην διαδικασία της πέψης. Έχουν γίνει και επιστημονικές δοκιμές σε ομάδες ατόμων, ακόμη και για να διερευνηθεί εάν ο κουρκουμάς  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με θεραπείες για τον καρκίνο, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους!
 
Όλες αυτές οι έρευνες και μελέτες κατάφεραν να αναδείξουν μερικές από τα λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου σημαντικά συστατικά του Τούρμερικ, με πιο ενδιαφέροντα τα:

  • Turmerone: Έχει αποδειχθεί ότι έχει οφέλη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, με μερικές μελέτες να υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι ευεργετικό στην αντιμετώπιση της κατάθλιψη.
  • Turmerin: Αυτό είναι το συστατικό που συμβάλλει στην ισορροπία των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλοντας στη μείωση της επιθυμίας για φαγητό.
  • Germacrone και Elemene: Εμφανίζονται ως οι πιο αποτελεσματικές ουσίες του κουρκουμά στην ικανότητα να εμποδίζουν την ανάπτυξη των όγκων.


Τα συμπληρώματα διατροφής που εστιάζουν αποκλειστικά στην περιεκτικότητα σε κουρκουμίνη, δεν καλύπτουν ουσίες όπως οι αναφερθείσες και συνεπώς δεν προσφέρουν όλα τα πιθανά οφέλη του Τούρμερικ για την υγεία.
 
Δεν παραγνωρίζουμε το βασικό συστατικό
Επιστρέφοντας στην παρομοίωση με την μπάντα, δεν υποτιμούμε την αξία του τραγουδιστή και φυσικά δεν θέλουμε να στέκεται στο πίσω μέρος χωρίς μικρόφωνο! 
Η κουρκουμίνη εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική και μάλιστα χρειάζεται σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που παρέχονται από το κουρκουμά ως φυσικό προϊόν (φυτό ή μπαχαρικό).
Ο κουρκουμάς  στο ντουλάπι της κουζίνας, που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, περιέχει μόνο περίπου 3-4% κουρκουμίνη. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των μελετών υποδεικνύει μια  ποσότητα  κουρκουμίνης  200mg, ώστε να αναδειχθούν τα οφέλη για την υγεία και αυτό όπως καταλαβαίνεται είναι σημαντική ποσότητα από καθαρό κουρκουμά! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές εταιρείες παράγουν μια συμπυκνωμένη μορφή κουρκουμίνης - μέχρι και 95% - για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να πάρουν μια σημαντική ποσότητα, χωρίς να χρειάζεται να πάρουν πολλά δισκία.
Το πρόβλημα είναι ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν 95% κουρκουμίνη, δεν αφήνουν περιθώρια για κανένα από τα άλλα στοιχεία αυτού του συναρπαστικού μπαχαρικού!
 
Τελικά τι επιλέγουμε, Κουρκουμίνη ή Κoυρκουμά; 
Μπορείτε και να αποφύγετε το δίλημμα! Ορισμένες εταιρείες αρχίζουν να αλλάζουν την προσέγγισή τους και χρησιμοποιούν συνδυασμό με τη συγχώνευση:

  • κουρκουμίνης - υψηλής περιεκτικότητας και δράσης
  • κουρκουμά - από όλα τα μέρη του φυτού. 

Με αυτό τον τρόπο μία κάψουλα, μπορεί ταυτόχρονα να προσφέρει τα απαραίτητα 200 mg κουρκουμίνης που υποστηρίζουν οι έρευνες ΚΑΙ όλες τις άλλες ωφέλιμες ενώσεις και στοιχεία που σχετίζονται με το κουρκουμά!

Έτσι, όταν ψάχνετε για ένα καλό συμπλήρωμα Τούρμερικ, μπορείτε να επιλέξετε αυτό που εξασφαλίζει και τα δύο ή με άλλα λόγια τον τραγουδιστή ΜΑΖΙ με την μπάντα!


Γράφτηκε από την  Jenny Logan DNMed. (Η Jenny είναι διατροφολόγος και έχει συνεργαστεί με τα καταστήματα υγιεινής διατροφής Health Foods Stores και ιδιωτικές κλινικές στη Μεγάλη Βρετανία για πάνω από 20 χρόνια.)