Η σημασία της Βιταμίνης D στα παιδιά

Η σημασία της Βιταμίνης D στα παιδιά

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στο πόσο απαραίτητα είναι τα Παιδικά Συμπληρώματα Διατροφής. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια, ένα από αυτά έχει τραβήξει το ενδιαφέρον ερευνητών, παιδιάτρων και γονέων και αυτό είναι η Βιταμίνη D

Η επάρκεια της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, καθώς διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στα ακόλουθα:

  • Κυτταρική ανάπτυξη
  • Σκελετική δομή και ανάπτυξη
  • Λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Σωστή απορρόφηση και αξιοποίηση του ασβεστίου

Γράφτηκε από την  Jenny Logan DNMed. (Η Jenny είναι διατροφολόγος και έχει συνεργαστεί με τα καταστήματα υγιεινής διατροφής Health Foods Stores και ιδιωτικές κλινικές στη Μεγάλη Βρετανία για πάνω από 20 χρόνια.)


Η επάρκεια της βιταμίνης D στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων στη ενηλικίωση, όπως οι:

  • Καρδιαγγειακή νόσος
  • Οστεοπόρωση
  • Διαβήτης
  • Επαναλαμβανόμενες Λοιμώξεις
  • Αυτοάνοσα νοσήματα


Η βιταμίνη D μπορεί να συντίθεται από τον οργανισμό κατά την έκθεση σώματος στο φως του ήλιου, ενώ μπορεί να λαμβάνεται και μέσω της διατροφής καθώς περιέχεται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, το συκώτι βοοειδών, το τυρί, τον κρόκο αυγού και τα μανιτάρια.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε η άποψη ότι η έλλειψη της βιταμίνης D ήταν απίθανο να συμβεί, ωστόσο πρόσφατες μελέτες κατέρριψαν αυτή την πεποίθηση.

Επίσημα στοιχεία υπάρχουν με βάση τη μελέτη για την κατάσταση (status) της βιταμίνης D σε έφηβους από χώρες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) από την ομάδα ‘Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence’ (HELENA) που έγινε πριν λίγα χρόνια. Συγκεκριμένα ελήφθησαν δείγματα αίματος από 1006 εφήβους, ηλικίας 12-17 ετών, από τις ακόλουθες χώρες: Ιταλία, Ελλάδα, Αυστρία, Ισπανία, Σουηδία, Ουγγαρία, Γαλλία, και Γερμανία. 

Η κατάσταση της βιταμίνης D κατατάχθηκε σε 4 ομάδες:

Α. Επαρκής / Βέλτιστη
Β. Aνεπαρκής
Γ. Σε έλλειψη
Δ. Σε σοβαρή έλλειψη

Τα αποτελέσματα έδειξαν:
Το 39% των παιδιών είχε ανεπαρκή επίπεδα (Β)
Το 27% χαρακτηρίστηκε ως δείγμα με έλλειψη (Γ)
Το 15% είχε  σοβαρή έλλειψη (Δ)

Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι ακόμη και σε χώρες με αρκετή ηλιοφάνεια η έλλειψη της βιταμίνης D είναι γεγονός. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει σημειωθεί τετραπλασιασμός των ασθενών με ραχίτιδα τα τελευταία 15 χρόνια. Η ραχίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα οστά είναι μαλακά και αδύναμα, οδηγώντας σε οστικές παραμορφώσεις. Το γεγονόες αυτό συνδέεται με την έλλειψη της Βιταμίνης D, και οι επιστήμονες το  αποδίδουν στον αυξημένο χρόνο παραμονής των παιδιών σε κλειστούς χώρους, μακρυά από το ηλιακό φως, με αποτέλεσμα την αδυναμία παραγωγής βιταμίνης D από τον οργανισμό.

Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη  της βιταμίνη D αφορά περίπου το μισό πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου σε άτομα με λευκό δέρμα.

Ως εκ τούτου, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μ. Βρετανίας, (NICE: National Institute for Health and Care Excellence) συνιστά τα συμπληρώματα βιταμίνης D να χρησιμοποιούνται 

  • κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, 
  • κατά το θηλασμό και 
  • στα παιδιά 6 μηνών - 4 ετών. 

Η προτεινόμενη δόση είναι 400 μg ημερησίως - καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.