BulletProof: Καφές με MCT Oil για ενέργεια και εγρήγορση

BulletProof: Καφές με MCT Oil

Ισως να έχετε ακούσει για τη νέα πρόταση (μόδα) στο τρόπο παρασκευής ροφήματος καφέ, με την ονομασία Bulletproof coffee, δλδ Αλεξίσφαιρος καφές! 

Πως ξεκίνησε

O Bulletproof coffee είναι μια ιδέα του αμερικάνου Dave Asprey, την οποία ανέπτυξε αφού ταξίδεψε στο Θιβέτ και δοκίμασε ροφήματα τσαγιού με βούτυρο από γιακ (τοπικά βοοειδή).  Το Yak Butter Tea είναι παραδοσιακό ρόφημα του Θιβέτ με βάση το μαύρο τσάι και το βούτυρο, ένας συνδυασμός καφεΐνης με λιπαρά που παρέχει ενέργεια, πνευματική τόνωση και φυσικά θερμίδες για να βγουν σε πέρας χρονοβόρες εργασίες κάτω από τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Ο Asprey επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πειραματίστηκε με διάφορες συνταγές, που θα ταίριαζαν στο δυτικό κόσμο,  μέχρι να καταλήξει στο περίφημο “Αλεξίσφαιρο Καφέ” την συνταγή του οποίου δημοσίευσε στο blog του το 2009. Η  συνταγή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από δραστήριους CEOs, σε γνωστούς αθλητές ως πολυάσχολες μαμάδες, γεγονός που τον οδήγησε σε επιχειρηματική δράση, με επόμενο βήμα την “Αλεξίσφαιρη Δίαιτα”, ένας είδος διατροφής που μεταξύ άλλων συνιστά και την ενσωμάτωση της Διαλειμματικής Νηστείας.

 

Συστατικά και Οφέλη

O «αλεξίσφαιρος» καφές ή και βουτυροκαφές, όπως τον παρουσίασε ο Asprey, δεν είναι ένα απλό ρόφημα καφέ αλλά μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί θερμιδικά ως γεύμα και σε καμία περίπτωση ο  συνοδευτικός καφές του πρωινού!  Βασικά συστατικά του είναι ο καφές (φίλτρου ή εσπρέσο), το MCT Oil και το αγελαδινό ανάλατο βούτυρο.

Συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ με την ενέργεια των λιπαρών οξέων, με αποτέλεσμα την τόνωση της νοητικής λειτουργίας, την βελτίωση της αντοχής  και την πνευματική διαύγεια. Αν τώρα γίνει μέρος μιας διαλειμματικής νηστείας ή κετογονικής δίαιτας (με υψηλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες) συμβάλει και στην απώλεια βάρους, καθώς δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού και περιορίζει την πείνα! 

Τα τελευταία χρόνια και με βάση τις ΗΠΑ πολλοί άνθρωποι με ενεργό τρόπο ζωής, που προπονούνται σκληρά, ασκούν χειρωνακτικές εργασίες, εργάζονται σε χαμηλές θερμοκρασίες ή βρίσκονται  σε περίοδο πνευματικής καταπόνησης (πχ μελέτη για εξετάσεις) βρήκαν στον Bulletproof coffee το νέο αγαπημένο τους ρόφημα!

 

Θερμίδες και Διατροφή

Μιας και δεν είναι ένα  συνηθισμένο ρόφημα καφέ, η λήψη του καφέ με MCT λάδι και βούτυρο θέλει προσοχή και μέτρο... Οι θερμίδες που μπορεί να περιέχει, ανάλογα με τη συνταγή, μπορεί να είναι πολλές και σε συνδυασμό με τα άλλα γεύματα της ημέρας, μπορεί να ξεπεράσουν το επιτρεπτό θερμιδικό όριο.  Με απλά λόγια δεν είναι ρόφημα για κάθε περίσταση, πόσο μάλλον για κάθε μέρα. 

Αν αποτελεί γεύμα σε μια δίαιτα Keto ή διαλείπουσα, θα μπορούσε να λαμβάνεται καθημερινά αλλά και αυτό μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος απώλειας ορισμένου βάρους. Πολλοί διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι η υπερβολική λήψη (δύο ή περισσότερα ροφήματα ημερησίως), κυρίως λόγω των λιπαρών που περιέχει, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η αύξηση της χοληστερόλης, η καρδιακή επιβάρυνση ακόμα  και η νευρικότητα. Επίσης η πρόταση να αποτελεί υποκατάστατο γεύματος, για σημαντικό διάστημα, εγείρει πολλές ενστάσεις κυρίως λόγω της έλλειψης ουσιαστικών θρεπτικών συστατικών.

 

Τι είναι το MCT Oil και ποιά τα οφέλη του;

Το MCT είναι τα αρχικά του  Medium Chain Triglycerides  που μεταφράζεται σε τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας ή λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας και  συγκεκριμένα το καπρυλικό οξύ (C8) που περιέχει 8 άτομα άνθρακα στην αλυσίδα και το καπρικό οξύ (C10). Αυτά τα τριγλυκερίδια προέρχονται κυρίως από το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο. Μελέτες δείχνουν μεταβολίζονται πιο εύκολα από το σώμα από ότι το κανονικό πλήρες έλαιο καρύδας, λόγω της απομάκρυνσης των άλλων λιπαρών οξέων, μακράς αλυσίδας. 

Το λάδι MCT είναι υγρής μορφής, άχρωμο, άοσμο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για ανάμειξη σε ποτά, smoothies και άλλες συνταγές. Είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα αν αναζητούμε πρόσθετη ενέργεια και έντονη πνευματική διαύγεια! Στα οφέλη του λαδιού MCT προσδίδονται επίσης:

  • Αίσθηση κορεσμού και καταστολή της πείνας
  • Αίσθηση άμεσης καθαρής ενέργειας
  • Συμβολή σε δίαιτες και προγράμματα για απώλεια ανεπιθύμητου λίπος
  • Υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού

Ένα από τα πιο ποιοτικά συμπληρώματα MCT Oil είναι αυτό της αγγλικής Natures Aid, το οποίο  προέρχεται από 100% λάδι καρύδας υψηλής ποιότητας (καθόλου φοινικέλαιο) και  ανά 15ml περιέχει 52,3g Caprylic Acid (C:8) και 40,2g  Capric Acid (C:10).

 

Συνταγή bulletproof coffee 

Η βασική συνταγή για τον “αλεξίσφαιρο” καφέ περιλαμβάνει:

  • καφέ φίλτρου ή espresso, μία κούπα (250-300ml)
  • MCT Oil, 1-2 κουταλιές της σούπας (15-30ml)
  • Ανάλατο αγελαδινό βούτυρο, 1-2 κουταλιές της σούπας (14-28gr)

Η παρασκευή είναι απλή... Σε φρέσκο παρασκευασμένο ζεστό καφέ φίλτρου ή εσπρέσο, προσθέτουμε το βούτυρο και το MCT Oil και με ένα μπλέντερ (ή και μίξερ χειρός) ανακατεύουμε για 20-30 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να πάρει μια πλούσια κρεμώδη υφή.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε γευστικά με προσθήκη σαντιγί, αφρόγαλα ή σκόνη κακάο (BulletProof Mocha).

Ανάλογα με το προϊόν του βούτυρου και του MCT Oil που θα επιλέξετε, τη δοσολογία και τα πιθανά πρόσθετα, οι θερμίδες μιας κούπας κυμαίνονται από 250 ως και 600.... προσοχή στις υπερβολές!

Η επιλογή ποιοτικών συστατικών (βούτυρο και MCT) σε ένα δυνατό γευστικά χαρμάνι εσπρέσο (διπλό κατά προτίμηση) είναι το πρώτο βήμα. Ακολουθεί το καλό ανακάτεμα (μίξερ χειρός)  μέχρι να αποκτήσει μια κρεμώδη, παχύρευστη υφή! Για λόγους εμφάνισης και παρουσίασης αλλά και γευστικούς, το ρόφημα μπορεί να συμπληρωθεί με λίγο αφρόγαλα ή σκόνη κακάο!

Οι φίλοι του BulletProof  καφέ τονίζουν την άμεση τόνωση (σωματική και πνευματική) από τον συνδυασμό της καφεϊνης με τα τριγλυκερίδια MCT, ωστόσο είναι ρόφημα που δεν θέλει υπερβολές λόγω των θερμίδων.

 


Αναδημοσίευση από το blog του MegaProteinStore με τίτλο "BulletProof: Καφές με MCT Oil, ρόφημα ή μήπως γεύμα;"

Ετικέτες