Αντιμετώπιση πεπτικής δυσφορίας & hangover από υπερβολές σε φαγητό - ποτό

Αντιμετώπιση πεπτικής δυσφορίας & hangover στα γιορτινά τραπέζια

Δεκέμβριος και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν.... Αυτές τις μέρες πιθανώς να έχουμε το εορταστικό πάρτυ στο γραφείο, τις  συναντήσεις με φίλους, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα παραδοσιακά γεύματα την παραμονή αλλά και ανήμερα των  Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η εποχή του χρόνου μπορεί να είναι, για πολλούς, μια περίοδος με γαστρονομικές υπερβολές. Πολύ περισσότερο φαγητό και - μερικές φορές - αρκετό ποτό! Σαν συνέπεια,πολλοί αντιμετωπίζουν στομαχικές διαταραχές και το δυσάρεστο συναίσθημα του πονοκέφαλου που ακολουθεί, πιο γνωστού και σαν hangover.

Κάποια συμπληρώματα να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε, αν και ο καλύτερος τρόπος είναι πάντα η εγκράτεια και η γνώση των ορίων για τον καθένα μας...


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ

Για όσους από εμάς συχνά καταλήγουν να τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο - και σίγουρα περισσότερο από την ποσότητα που έχει συνηθίσει το στομάχι μας - ένα πεπτικό ένζυμο είναι μια ιδανική επιλογή για να αποφευχθεί αλλά και να αντιμετωπιστεί η πεπτική δυσφορία.

Τα πεπτικά ένζυμα σε μορφή δισκίων παρέχουν όλα τα ένζυμα που χρειάζεται το σώμα μας, ώστε να  διασπάσει σωστά και να αφομοιώσει  τα τρόφιμα.

Όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα φαγητού, η ικανότητά μας να παράγουμε ανάλογη ποσότητα ένζυμων στο πεπτικό σύστημα  διακυβεύεται. Αυτός είναι ο λόγος που αισθανόμαστε δυσφορία στο στομάχι, και νιώθουμε σαν να έχουμε «καταπιεί ένα τούβλο». Η έλλειψη των πεπτικών ενζύμων λόγω υπερβολικού φόρτου, προκαλεί με τη  σειρά του αύξηση της παραγωγής αερίων, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία.

Η λήψη πεπτικών ενζύμων πριν ή και μετά από ένα μεγάλο φαγοπότι  θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του στομαχιού και του πεπτικού  και θα βοηθήσει  στην αποφυγή των δυσάρεστων συμπτωμάτων... 

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ (HANGOVER)

Οι γιορτινές μέρες είναι αποδεδειγμένα αφορμή για κατανάλωση περισσότερων ποτών με αλκοόλ. Αρκετοί που υποφέρουν από πονοκέφαλο και "βαρύ κεφάλι", ίσως να γνωρίζουν ότι πίνοντας αρκετό νερό πριν τον βραδινό ύπνο θα μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων την επόμενη μέρα (hangover). Το νερό βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού και συμβάλει στη μείωση της ένταση του πονοκέφαλου που μπορεί να ακολουθήσει μετά από μερικά ποτήρια με κρασί.

Αυτό που πολλοί  δεν γνωρίζουν, είναι το όφελος από τη λήψη συμπληρώματος γαιδουράγκαθου (Milk Thistle) για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από το αλκοόλ .  Το γαιδουράγκαθο είναι ένα παραδοσιακό βότανο που  βοηθά στην υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας του ήπατος (συκωτιού). Η ενίσχυση της λειτουργίας του ήπατος μετά από κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη απομάκρυνση του αλκοόλ από τον οργανισμό και να μειώσει τις πιθανότητες ενός οδυνηρού hangover.

Τι γίνεται αν πάτε για ύπνο χωρίς νερό ή συμπλήρωμα Milk Thistle;

Η πρόληψη, ειδικά μετά από διασκέδαση, είναι λογικό να μην τηρηθεί εύκολα από πολλούς από  εμάς. Ακόμα και το επόμενο πρωί, με το "βαρύ" κεφάλι και το δύσκολο ξύπνημα, μπορεί κάποιος να πάρει συμπλήρωμα γαιδουράγκαθου (Milk Thistle) και έστω με καθυστέρηση να νιώσει  ανακούφιση. Φυσικά και πάλι η κατανάλωση υγρών, όπως νερό και χυμοί βοηθούν, ωστόσο μια ξεχωριστή αλλά αποδοτική πρόταση είναι τα ισοτονικά ποτά-συμπληρώματα!  Αυτά είναι φυσικά  σχεδιασμένα για χρήση στον αθλητισμό, ώστε να αναπληρώνουν την απώλεια σε ηλεκτρολύτες και μέταλλα, αλλά στην περίπτωση του hangover μπορούν να βοηθήσουν να νιώσετε πολύ καλύτερα!


Γράφτηκε από την  Jenny Logan DNMed. (Η Jenny είναι διατροφολόγος και έχει συνεργαστεί με τα καταστήματα υγιεινής διατροφής Health Foods Stores και ιδιωτικές κλινικές στη Μεγάλη Βρετανία για πάνω από 20 χρόνια.)