Τρόποι αντιμετώπισης του Άγχους και της Κατάθλιψης

Τρόποι αντιμετώπισης του Άγχους και της Κατάθλιψης

Η ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό ζήτημα, που σίγουρα δεν θα πρέπει να κάνει κάποιον που αντιμετωπίζει προβλήματα, να ντρέπεται ή να τα αποκρύπτει. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι αισθήματα που κλονίζουν την ψυχική υγεία και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται σε αρκετά άτομα, κάθε φύλου και ηλικίας.

ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Το άγχος είναι το σχεδόν μόνιμο αίσθημα φόβου ή ανασφάλειας, που συχνά σχετίζεται και δημιουργεί θέματα στο περιβάλλον εργασίας, στις κοινωνικές σχέσεις και γενικά την καθημερινότητα. Πέρα από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στη διάθεση του ατόμου και τις σχέσεις του με τον περίγυρο, το άγχος και το στρες είναι και ο λόγος που συχνά κάποια άτομα οδηγούνται  συχνά σε απομόνωση. Τα παιδιά που είναι πολύ ευφυή είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχές άγχους, καθώς αγωνίζονται να επεξεργαστούν όλες τις σκέψεις και τις ανησυχίες που έχουν. Αυτή η κατάσταση μπορεί να μεταφερθεί στην ενηλικίωση με μόνιμο άγχος κατά την αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η έλλειψη εμπιστοσύνης συχνά υποκινούν το άγχος, καθώς οδηγούν το άτομο να αμφιβάλλει για τις ικανότητές του.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ: Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διαταραχές άγχους, να αναζητούν επαγγελματική βοήθεια μέσω θεραπευτή που μπορεί να τους βοηθήσει και  να τους υποστηρίξει όπως απαιτεί η κάθε περίπτωση. Πέρα από την επιβεβλημένη παρέμβαση ειδικού θεραπευτή, παραθέτουμε και πρόσθετες προτάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες:

  • ΤΟΝΩΣΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ - ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ: Πόσο συχνά οι άνθρωποι λένε ότι έχουν κάνει κάτι πολύ καλά ή ότι είναι εξαιρετικοί σε κάτι; Όχι συχνά, καθώς οι περισσότεροι δεν εκθειάζουν τον εαυτό ή τις ικανότητες τους, δημόσια τουλάχιστον. Αντίθετα, πολλοί συνηθίζουν να είναι αυστηροί με τον  εαυτό τους όταν κάτι πάει στραβά. Η καλή ψυχολογία ενός ατόμου έχει άμεση σχέση με την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του, συνεπώς είναι σημαντικό να μην κάνουμε την αυτοκριτική μας και να  “μιλάμε” με τον εαυτό μας μόνο  όταν γίνονται λάθη, αλλά να επαινούμε  τον εαυτό σας όταν κάνουμε κάτι που θεωρούμε σωστό και σημαντικό!
     
  • ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΗΡΕΜΙΑΣ: Οι τεχνικές ηρεμίας με αναπνοές, γνωστές κυρίως από την Yoga, είναι ωφέλιμες για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση καταστάσεων άγχους και στρες. Αφιερώστε κάθε μέρα λίγα λεπτά για αυτοσυγκέντρωση,  ασκώντας μια απλή τεχνική αναπνοής: Εισπνεύστε μετρώντας ως το τέσσερα και εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το οκτώ. Αυτή η τεχνική λειτουργεί κατευναστικά προκαλώντας πνευματική ηρεμία και βοηθά σε καταστάσεις όπου αισθανόμαστε να μας απειλεί το άγχος ή και ο πανικός.
     
  • PASSIFLORA, LEMON BALM AND AVENA SATIVA: Πρόκειται για τρία  παραδοσιακά βότανα με συμβολή στη χαλάρωση και ηρεμία, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για να υποστηρίξουν τα άτομα με προβλήματα άγχους. Μπορούν να ληφθούν μεμονωμένα ή συχνά θα βρεθούν μαζί σε ένα προϊόν ως συμπλήρωμα διατροφής.
     
  • ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ: Τα καλά βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα μπορούν να έχουν θετική δράση για την ψυχική μας υγεία. Για παράδειγμα, το L.rhamnosus έχει βρεθεί σε έρευνες, ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων άγχους. Η λήψη καλών βακτηρίων σε συμπλήρωμα, μαζί με βιταμίνες της ομάδας Β που υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα, θα μπορούσε να είναι χρήσιμος συνδυασμός.


Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Η κατάθλιψη είναι το μόνιμο αίσθημα χαμηλής διάθεσης. Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε  δυσκολία να σηκωθεί κάποιος από το κρεβάτι μέχρι και αδυναμία να εκτελέσει ακόμη και βασικά καθήκοντα ή εργασίες. Αν κάποιος έχει συμπτώματα κατάθλιψης είναι  σημαντικό να αναζητήσει την επαγγελματική συμβουλή ειδικού θεραπευτή, ωστόσο οι ακόλουθες προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν:

  • ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ: Όταν κάποιος βρίσκεται σε χώρο που δεν του προκαλεί ευχαρίστηση ή έχει λίγο φως, ειδικά φυσικό,  είναι λογικό να επικεντρώνεται σε αρνητικές σκέψεις και να παραμένει με χαμηλή  διάθεση. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε μια τέτοια κατάσταση, να δουμε πιο θετικά και να εστιάσουμε στο τι πάει καλά, τι θα μπορούσε να γίνει ακόμα καλύτερα και γενικά να φροντίσουμε με σκέψεις και ευχάριστες συναναστροφές  να αισθανθούμε καλά και κυρίως να  χαμογελάσουμε! Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο από την αρχή, καθώς δεν είναι όλοι συνηθισμένοι να σκέφτονται  με αυτόν τον τρόπο, αλλά πραγματικά η έξοδος από ένα κύκλο αρνητικών σκέψεων είναι έξοδος και από το αίσθημα της κατάθλιψης.
     
  • ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΕΣ: Ακριβώς όπως με τις θετικές σκέψεις έτσι και  η συναναστροφή με άτομα που μας ευχαριστούν και μας ανεβάζουν ψυχολογικά έχει ανάλογο θετικό αποτέλεσμα.Είναι σημαντικό να μην απομονωθεί  κοινωνικά όποιος παρουσιάζει κατάθλιψη, Ως κοινωνικά όντα χρειαζόμαστε ανθρώπους γύρω μας, γι 'αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε τη συναναστροφή με όσους μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.
     
  • ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ 5-HTP: Ως γνωστόν, προχωρημένες περιπτώσεις κατάθλιψης οδηγούν τους θεράποντες σε θεραπείες με φάρμακα κατά της κατάθλιψης. Αν κάποιος είναι σε στάδιο πριν την φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να δοκιμάσει συμπλήρωμα  5-HTP.  Το 5-HTP (5-Hydroxytryptophan) είναι ένα αμινοξύ, που σύμφωνα με μελέτες, βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι  μια χημική ουσία που υπάρχει στον εγκέφαλο και λειτουργεί ως  νευροδιαβιβαστής που ηρεμεί το σώμα μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο,  σχετίζονται με την εμφάνιση της κατάθλιψης.
     
  • ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ: Και σε αυτή την περίπτωση τα προβιοτικά μπορούν να συμβάλουν, καθώς η καλή χλωρίδα του εντέρου είναι υπεύθυνη για την παραγωγή σεροτονίνης. Έρευνες έδειξαν ότι η λήψη ενός συμπληρώματος το οποίο περιλαμβάνει L. acidophilus, L. casei και B. bifidum μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα  κατάθλιψης.

Γράφτηκε από την  Jenny Logan DNMed. (Η Jenny είναι διατροφολόγος και έχει συνεργαστεί με τα καταστήματα υγιεινής διατροφής Health Foods Stores και ιδιωτικές κλινικές στη Μεγάλη Βρετανία για πάνω από 20 χρόνια.)